Skip to main content
Nieuws

Duurzaam verbouwde NoiZ feestelijk heropend

12-10-2021december 7th, 2022No Comments

Na een verbouwing van twee jaar is de NoiZ (nachtopvang in zelfbeheer) feestelijk heropend als 24-uursopvang. De locatie was eerder een nachtopvang, waar mensen die dak- of thuisloos zijn de nacht konden doorbrengen. De NoiZ is de afgelopen twee jaar grondig verbouwd. Nu is de locatie ingericht als 24- uursopvang, met 30 eenpersoonskamers en 3 slaapzalen voor maximaal 5 personen. Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke Ondersteuning: “In Utrecht willen we dat mensen 24 uur op een opvanglocatie kunnen verblijven, liefst op een eigen kamer. Hiermee hebben zij een vaste plek en daarmee meer rust om te werken aan herstel. Ik ben er trots op dat dit de eerste opvanglocatie voor dak- en thuislozen in Nederland is die verbouwd is tot een volledig duurzame plek.”

Zelfbeheer
Jules van Dam, bestuurder Tussenvoorziening: “Wat ook uniek is, is dat de NoiZ de enige 24-uursopvanglocatie in Nederland is, die door dak- en thuislozen zelf beheerd wordt. In het ruim 25-jarig bestaan is de NoiZ nog geen dag dicht geweest. Dat vind ik fantastisch. Het is de schoonste opvang van Nederland, de maaltijden zijn prima, het onderlinge afstemmen gaat goed, het rooster dat telkens weer door daklozen zelf gevuld moet worden en ook gevuld wordt. Hulde.”

Nieuwe naam
NoiZ staat voor Nachtopvang in Zelfbeheer. Omdat er van nachtopvang nu geen sprake meer is, hebben de gasten en beheerders een nieuwe naam bedacht. Deze naam is dinsdag onthuld door wethouder Van Ooijen. Omdat de naam NoiZ een begrip is in de stad, blijft de afkorting bestaan, maar met een nieuwe invulling: ‘Nachtopvang’ wordt ‘Nieuwe’, namelijk ‘Nieuwe opvang in Zelfbeheer’.

Vaspro heeft, met steun vanuit Timpaan uit Hoofddorp en samen met de gemeente Utrecht en de Tussenvoorziening, gewerkt aan de haalbaarheidsstudie en vormgeving van de transformatie van de NoiZ. Met als resultaat de invulling in het bestaande gebouw met 30 zelfstandige kamers, gemeenschappelijke voorzieningen en 3 slaapzalen met totaal 15 bedden.