Plan Einstein Utrecht

Een deel van het leegstaande kantoorgebouw is, onder de regie van Vaspro, in samenwerking met Van Ginneken Architecten, tijdelijk getransformeerd door Plegt-Vos, naar woonruimten die beschikbaar was voor jongeren uit de wijk Overvecht.

In samenwerking met de gemeente Utrecht heeft Socius gedurende twee jaar jongeren gehuisvest op de Einsteindreef.  Een deel van het leegstaande kantoorgebouw is, onder de regie van Vaspro tijdelijk getransformeerd door Plegt-Vos, naar woonruimten die beschikbaar was voor jongeren uit de wijk Overvecht die graag iets betekenen voor de buurt en de opvang van vluchtelingen. De jongeren hebben bijgedragen aan een prettige leefomgeving door het organiseren van activiteiten en simpelweg door een goede buur voor wijkbewoners en mensen in de opvang te zijn. Het ging dan vooral om raakvlakken als samen met de buren koken, eten, muziek, sport en natuurlijk om gezelligheid.

De huisvesting van de Utrechtse jongeren door Socius aan de Einsteindreef maakte deel uit van een breed plan van de gemeente, samen met een aantal partners, om de opvang meerwaarde te geven aan de buurt. Dit plan was gericht op  de toekomstperspectieven van zowel jonge Overvechters als van de vluchtelingen. Zo heeft het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Universiteit Utrecht) cursussen gegeven in internationaal ondernemerschap, gaf de Volksuniversiteit lessen zakelijk Engels en begeleide Vluchtelingenwerk asielzoekers en vrijwilligers die activiteiten rondom de opvang  wilden ondernemen. De Social Impact Factory heeft vervolgens Utrechtse ondernemers gekoppeld aan deze cursisten internationaal ondernemerschap. Al deze activiteiten stonden ook open voor de wijkbewoners.

Project is inmiddels ten einde. Maar alle betrokkenen kijken met trots terug op deze succesvol verlopen tijdelijke invulling en aanpak in Overvecht.

Plaats:
Utrecht

Opdrachtgever:
Socius

Werkzaamheden:
Jongerenhuisvesting, Transformatie